2 Temmuz 2012 Pazartesi

ŞEHİR TAKIMI TUTMAK

Güzeldir şehir takımı tutmak.. Şehrinle özdeşleşmiştir o renkler. Sokaklarda, caddelerde hep o renkleri görürsün; bayrakları, boyalı kaldırım taşlarını, dolmuşların arka camlarında takımın flamasını..

Her şehir takımının husumetli olduğu bir şehir takımı vardır mutlaka, tasvip etmesek de aralarında yüzlerce kilometre olmasına rağmen taraftar müthiş bir zevk alır marşlarda o takıma küfretmekten. Adana ve İzmir'in derbileri vardır İstanbul derbilerinin gölgesinde kalan.. Sevdanın ligi olmaz Anadolu'da, lig seviyesi ve rakibin hiç önemi yoktur "Mecnunlar" için..

Ulusal medya'ya kırgındır Anadolu takım taraftarı, öyle bir tanıtımını yaparlar ki İstanbul takımlarının gazete ve televizyonda, 6-7 yaşındaki genç kardeşlerimiz gönlünü kaptırıverir havasını solumadığı suyunu içmediği İstanbul'un takımlarına.. Nereden bilsin rant ve çıkar için İstanbul takımlarının on yıllardır halkın gözünde büyük gösterilmeye çalışıldığının..

İstanbul takımı forması giyen birini kolay kolay yürütmezler şehrin sokaklarında.. Bu kaide her şehirde aynı değildir ama, öyle semtler vardır ki Anadolu'da bir anda kendini Kadıköy'de falan sanırsın.. işte öyle İstanbul sempatizanları yüzünden kendi şehirlerinin kulüpleri tutunamaz üst liglerde.. 90-100 liraya İstanbul takımı forması alırlarda 40-50 liraya şehirlerinin formasını almazlar..

Kale arkası kültürü vardır Anadolu'da..  Bursa'nın Texası, Ankaragücü'nün Sol Kapalı'sı, Kayseri'nin Kapalı Kalesi, Adana Demir'in Şimşekleri... Her tribünün de bir reisi vardır, İstanbulluların gibi medyatik olmasa da..

Son yıllarda şehir taraftarlığı bilinci daha da oturmaya başladı ülkemizde.. Bu futbolumuz adına çok olumlu bir gelişme.. İngiltere gibi yerele inmese de bu taraftarlık olayı şehircilik bilinci bile önemli bizim için.. adamlar semt takımlarına sımsıkı bağlı amatör liglerde olsa bile.. Bizde yeni nesilleri bağlayalım doğduğumuz toprakların renklerine o zaman daha güzel olacak futbol ve rekabet ortamı, bunlarda başarıyı getirecek şehir takımlarımıza ben inanıyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için değerlidir, düşüncelerinizi yorum şeklinde paylaşabilirsiniz.

Google hesabınız yok ise, yorumlama biçimi bölümünden "Adı/URL" seçeneği ile yorum bırakabilirsiniz.