12 Mayıs 2012 Cumartesi

NEDEN YAPMAZLAR ?


     Yıllardır düşündüğüm bir soruyu bugün buraya yazma ihtiyacı hissettim kendimce. Sayın İlhan Cavcav'ın bir zamanlar yürüttüğü politikayı neden diğer kulüplerimiz benimsemedi acaba ? Hani şu Afrika ülkelerinden yetenekli gördüğü genç futbolcuları ucuza getirip hem ligimize renk katmasını sağlardı hemde kulübüne katkı. Sonra o oyunculardan kaliteli olanları birkaç sene takımda oynatıp güzel paralara Avrupa yada diğer takımlara satardı.

     Bende bilgisayar ortamındaki menajer oyunlarında bu politikayı sık sık uygulayıp bir yandan da "yahu diğer Anadolu kulüpleri neden böyle bir şey yapmıyor" diye kendi kendime yıllarca söylenirdim ve hala da söylenmekteyim. 4-5 sezon önce ligdeki yabancı sayısı 6 ile sınırlı iken, transfer edilecek 6 yabancının da  etkili ve kaliteli olmasına çok özen gösterilirdi haklı olarak. Şimdi ise her kulüpte 8-10 yabancı var, bunlardan 1-2 tanesini Afrika ve Güney Amerika'lı genç topçulardan almayı neden düşünmezler aklım almıyor.

     Futbol dünyasında yıldız futbolcu iki şekilde çıkar bence. Ya Barcelona gibi çocuk yaştan itibaren sıkı bir futbol eğitimiyle, sistemli, disiplinli eğiterek.. Ya da bir yerlerde gizlenmiş yetenekleri takip edip, bulup cesurca sahaya sürerek.

     Barcelona gibi olmasa da ülkemizdeki genç yetenekleri eğitme konusunda güzel örneklerimiz var. Özellikle son yıllarda Bursaspor'un alt yapısındaki yaş gruplarının başarılarını sürekli duyuyoruz. Ülkemizi uluslararası turnuvalarda yeşil-beyazlı kardeşlerimiz temsil ediyor ve bireysel olarak genç milli takımlarda da oynadıkları futbolla dikkat çekmeyi başarıyorlar.

     Bizde eğitim ve gözlemi harmanlayarak bir yandan Arda ve Mehmet Topal gibi yetenekleri çıkarırken bir yandan da ucuz maliyetle bir yerlerde gizli kalmış yetenekleri futbolumuza kazandırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için değerlidir, düşüncelerinizi yorum şeklinde paylaşabilirsiniz.

Google hesabınız yok ise, yorumlama biçimi bölümünden "Adı/URL" seçeneği ile yorum bırakabilirsiniz.