3 Mayıs 2012 Perşembe

"DÜZEN" SİZSİNİZ....


     Düzen, bir birey için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Eğer siz kendi hayatınızda düzeni sağlayamıyorsanız büyük boşluk içindesiniz demektir. Bireylerin tek tek birleşmesiyle oluşan yapıya toplum denir ve o toplumun karakterini belirleyen yegâne unsur kişilerin karakterleridir. Toplumlar çeşitlidir ve her toplum kendi özelinde farklı özelliklere ve farklı düzenlere sahiptir. Şayet toplum düzensizliği düzen edinmişse o zaman topluma müdahale edilmesi git gide zorlaşır.

        Türk toplumunda gözlemlediğim en büyük sorun işte bu düzensizlik ve ciddiyetsizlik oldu. Bu sorun toplumun her kademesine yoğun olarak sirayet etmiştir. Her aşamada bu ciddiyetsizlik hep karşınıza çıkar. Bunu Türk Futbolu adına konuşmak ve gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

        Bir kulüp yönetmek kolay değil biliyorum ama o kadar da zor değil bence. Büyük kulüp olmak, boş yere para savurup içi tozpembe hayaller satmak olmamalıdır. Yüksek maliyetli transfer yapılacaksa bu maddi olanaklara bağlıdır. Size farklı iki örnek vereceğim; Gaziantepspor ve Beşiktaş…

        Hatırlarsınız değil mi o Tabatalı günleri. Hani dudak uçuklatan rakamlara, yukarıda adı geçen iki kulüp arasında takas olmuştu. O gün çıkıp biri de demedi bu para nerden geliyor nereye gidiyor. Daha sonra Beşiktaş atağa kalktı, Simao-Guti-Queresma-Almeida-Fernandes transferleri yaptı. Bunların amacı anlatılana göre çok açıktı; Beşiktaş’ın adını dünyaya duyurmak. O gün tartıştık mı bu transfer maliyetlerini acaba yada dedik mi bu para nereden geliyor kime gidiyor. Bu transferleri yapan takım da mali zafiyet içindeydi ki bunu cümle alem duymuştu. Bunlara rağmen sorduk mu gerisini acaba?

         Dünyaya ismini duyurmak…Ne ambalajlı bir hayal…İsmini dünyaya duyurmak konusunda bizim yöneticiler birazcık “büyük” kulüpleri örnek alsalardı ne olurdu.Mesela Real Madrid gibi Asya’ya açılabilirsin ama bizimkiler kısa yolu seçecekler ya..İşte toplum karakteri demek istediğim buydu.Süslü hayallere,futbolculara aldanmak ve gerisini boş vermekti.Boş yere verilen paralar ve çıkmaza götüren süreçti.Yapılan hataları kimse sorgulamadığından herkes istediği gibi davrandı ve sonu acı bir tabloya dönüştü.

         Son dönemde Beşiktaş ve Gaziantepspor kulüplerinin başına gelenleri gördük. İkisi de mali yönde yapılan büyük hataların bedelini idrak ediyorlar. Bırakın borç sıkıntısını, bir de işin cezai durumu söz konusu oldu. Elbette bu kulüpler için istenmeyecek bir durum fakat eğer suç unsuru varsa en ağır ceza verilerek caydırıcılık sağlanmalıdır. Şuanda Beşiktaş’ın UEFA ile arasında bulunan süreç bakımından değerlendirirsek, acaba yüksek maliyetli futbolculardan daha çok ismini dünyaya duyurmadı mı bu dava…

         Kulüp yönetmek dedim ya… Bütün bu karamsar tablonun içinde bir ışık gibi parlayan ayrıntı gördüm. İkinci Lig Beyaz Grup ekiplerinden Şanlıurfaspor, bitime üç maç kala üç puan önde ve şampiyonluğun en önemli adayı konumunda. Size önerim var; lütfen Şanlıurfaspor’un internet sitesine girin ve inceleyin. Orada göreceğiniz şey gelir-gider tablosudur. Aylık yapılan harcamaları ve gelirleri kulüp kendi internet sitesinde yayınlıyor. Yani siz eğer bu takımın taraftarı iseniz kulübe yaptığınız katkının nereye harcandığını birebir görebilirsiniz. Küçük ya da büyük olması gerekmez kulüplerin, yeter ki bir sistemi olsun. Eğer sisteminizi kurmuşsanız ve şeffafsanız takdir edilirsiniz, güvenilirsiniz ve daha rahat kulüp yönetirsiniz.

         Bu değindiğim konu gerçekten Türk Futbolu için üstünde durulması gereken bir konu bence çünkü hala bir sistemimiz yok. Futbolumuzu yükselteceksek, hem ekonomik hemde altyapısal sistemimizi kurup öyle yola devam etmemiz gerekir. Son yaşananları örnek olarak göstermeye çalıştım ama dediğim gibi bu sorun tüm kulüplerimize sirayet etmiştir. Yaşananlardan ders çıkarıp “düzeni” düzeltebilirsek işte o zaman hızla yükselebiliriz… SAYGILARIMLA…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için değerlidir, düşüncelerinizi yorum şeklinde paylaşabilirsiniz.

Google hesabınız yok ise, yorumlama biçimi bölümünden "Adı/URL" seçeneği ile yorum bırakabilirsiniz.